HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  19-01-17  auteur: Johnny Paans

Knappe zegge Pallas 4j

Pallas 4j heeft een mooie zege geboekt en handhaaft zich daarmee in de top van het klassement. Het sterker geachte Meppel 3 kreeg een 4-2 nederlaag aan de broek. Rudy mocht na lang wachten eindelijk eens aan het 1e bord spelen. Maar podiumvrees kent hij niet. Hij bouwde een goede stelling op, en zwart werd onder druk gezet. De tegenstander had zoveel last van de druk dat hij een aftrekaanval op zijn dame overzag. Een snel puntje voor Rudy, en dat tegen een tegenstander met 300(!) punten meer. (1-0)

Helaas kwam er daarna minder goed nieuws. Gert-Jan speelde iets niet helemaal goed in de opening waardoor hij erg weinig ruimte kreeg. Hij bleef echter goed doorvechten en probeerde zich los te wurmen. Hier had hij een kwaliteit voor over, maar al vrij snel bleek zijn koning op de tocht te staan. Dit had tot direct gevolg dat er ook nog een stuk verloren ging en dus einde partij. (1-1)

Ruben speelde op bord 6 een goede partij. Zijn tegenstander ondernam niet veel maar plaatse toch zo hier en daar wat bommetjes. Hij doorzag ze allemaal en nadat er wat stukken afgingen leek remise zeker haalbaar. Helaas overzag Ruben toch 1 van de bommetjes, wat meteen een stuk verloor. Ruben gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef spelen. Even leek er nog een remise in te zitten, maar toen de dames geruild werden was het voorbij (1-2).

Willeke bracht de stand echter al vrij snel in evenwicht. Ze speelde een goede partij en nam in de afwikkeling naar het eindspel een stuk mee. De tegenstander probeerde nog van alles, maar het stuk meer werd bekwaam uitgespeeld door Willeke. (2-2)

Daarna bleef het lang stil. Rond 23:00 waren Harm en Silas nog steeds bezig. Harm had een eindspel met een stuk tegen 2 pionnen. Erg moeilijk en hij nam ook uitgebreid de tijd om alle opties te bekijken. Silas had het bord nog bijna helemaal vol staan. Hij had in de loop van de partij 2 pionnen gewonnen en hij stond dan ook erg goed. Harm gaat binnenkort examen stap 4 doen, en vertelde mij voorafgaand aan de avond dat hij moeite had met Dame tegen pion in het eindspel. Laat dat nou precies zijn wat er gebeurde! Harm offerde zijn stuk en haalde een dame, maar zijn tegenstander had zijn laatste pion ondertussen op de 7e rij neergezet. Gaat Harm dat lukken?

Silas had ondertussen een 3e pion gewonnen en was op jacht naar de koning van zijn tegenstander. Door een aftrekaanval won hij de Dame en won. (3-2)
Harm was tegelijkertijd klaar. Blijkbaar was Dame tegen pion makkelijker dan hij dacht, want hij won het eindspel moeiteloos. (4-2)

In de klasse is het razend spannend, Pallas 4j en Zeven Pionnen 1 delen de koppositie. Zeven Pionnen heeft wel 1,5 bordpunt meer. In ronde 6 spelen de teams tegen elkaar, maar eerst zullen we nog Voorst 3 treffen. Wordt vervolgd…