HOME aamenu ☰ MENU
Meppel,  21-11-23  auteur: Radboud de Roos

KNSB Beker: Pallas ronde verder

En het was best wel een beetje spannend. Na een spannende avond werd het 2-2 en 2-2 en dankzij Matthijs zijn we door. Op een doordeweekse avond uit naar Meppel is best wel een eindje rijden, maar het was het helemaal waard.

Ik lootte per ongeluk zwart voor mezelf op drie en voor Max op één. René dus met wit op twee en Matthijs met wit op bord vier.

In de opening was het op mijn bord al snel spannend. Mijn tegenstander Fokke Jonkman speelde een Engelse opening snel en ik was zelf niet tevreden. Ik dacht dat ik in een voorbereide variant terecht was gekomen. Ik zag een uitweg in een kwaliteitsoffer voor een pion en een slechte pionnenstructuur voor wit. Mijn zwarte loper zou sterk worden, maar wit had nog wel ruimtevoordeel. Dat bleek redelijk in evenwicht.

Max speelde een degelijke opening tegen Bas de Boer. Bas probeerde het langzaam op te bouwen, maar Max gaf geen aanknopingspunten weg. Martijn speelde een leuke opening waarin zijn tegenstander een pionwinst op d5 toe liet. Ook bij René zag het er goed uit. Hij speelde de opening best wel aanvallend met g4-g5 en daardoor belande er een pion op h6. Dat was een extra pion die weer verloren ging, maar ondertussen wel de zwarte ontwikkeling verstoort.

Fokke rokeerde met wit lang in zijn verminkte pionnenstructuur met c3,c4 en a2. Vanaf daar stond ik veel beter, ik ging een eindspel in, maar ik liet dat wat verzanden in een remise-eindspel. Fokke offerde de kwaliteit terug en ondanks dat ik twee pionnen meer heb, kom ik niet verder omdat mijn koning afgesneden is.

Matthijs kreeg een geïsoleerde vrijpion op d5. Beiden alleen nog een witte loper en nog 5 pionnen. Dat leek me moeilijk te winnen, maar ik dacht dat Matthijs ook op papier wel wat beter was en hoopte daarom nog wel op winst.

De stelling van Matthijs

René won ook een pion. Niet die op h6, die ging uiteindelijk weer verloren. Het eindspel zag er goed uit, maar het was nog helemaal niet duidelijk. Max kwam eens buurten en vroeg of hij voor remise kon gaan. Dat leek mij ook wel, maar er volgde geen remiseaanbod. De stelling van Max was degelijk, maar wel wat passief. Bas had iets makkelijker spel, maar ik had geen moment het idee dat Max in gevaar was.

Matthijs begon in de tijdnoodfase te klooien. Zijn koning raakte uit positie en erger, de a-pion ging verloren. Vanaf daar ging het van kwaad tot erger. We zullen er geen worden meer aan vuil maken. Matthijs heeft zichzelf al genoeg gestraft…

Ik stond twee pionnen voor, maar mijn koning stond vast op de a-lijn. Gelukkig koos Fokke er voor om 1 pion terug te winnen. Dat eindspel was ook remise, maar mijn koning deed weer mee. Vanaf daar deed wit eigenlijk alles verkeerd wat je verkeerd kunt doen in een toreneindspel. Ik deed zelf wel de goede zetten en kon uiteindelijk een Lucena-stelling krijgen waar ik een bruggetje kon bouwen, maar dat was niet eens meer nodig omdat wit een snellere winst toeliet. Mijn tweede eindspelwinst tegen een sterke speler in een paar dagen tijd. Misschien dat de eindspeltrainingen voor de jeugd niet alleen voor de jeugd goed zijn….

René ging met zijn pion meer iets te lichtzinnig om met een overgang naar een pionneneindspel. Dat bleek plotseling niet meer te winnen, terwijl het eindspel daarvoor dat nog wel was. Met een stand van anderhalf-anderhalf kwam het op Max aan. Max stond opeens wel een pion achter, maar dat was in het lopereindspel nog niet makkelijk. Ik denk dat het een remisestelling was, maar Bas probeerde het op verschillende manieren. Uiteindelijk met trucje dat niet werkte… Dat trucje kostte gewoon twee pionnen, maar jammer genoeg was dat niet genoeg voor de winst voor Max. Max probeerde het nog even met een pion meer, maar moest toch ook in remise berusten.

2-2 en snelschaken!

Bij het snelschaken was 2-2 genoeg voor ons omdat bij die stand, het onderste bord uit de reguliere partij vervalt. Dat was de verliespartij van Matthijs.

In chronologische volgorde:
Ik won met wit in een wat rommelige partij. Ik offerde met f5 een pion, ging met Ph5 achter de fianchettoloper aan. Die ging naar c3, maar na Ld4+ en loperruil was er geen verdediger meer voor g7 en kon zwart opgeven.

Matthijs had wat moeite om de verloren partij achter zich te laten en kwam niet in de partij en verloor kansloos.

Bij Max was dat misschien wel andersom. Nadat Bas in tijdnood in de gewone partij wat begon te klungelen, leek dat door te werken in de snelschaakpartij. Max is dan genadeloos en zette Bas onder druk en won steeds meer materiaal doordat zijn zware stukken veel beter samenwerkten dan de witte. Dat was de 2-1 en winst voor ons!

René zat in zware tijdnood. Wel in een goede stelling, maar het zoeken van een winstplan kostte net iets teveel tijd. 2 seconden per zet is dan eigenlijk ook net niks en René ging door zijn vlag.

Een mooie overwinning.
Over de volgende ronde is nog niet veel bekend, behalve dat ronde 3 voor 4 februari gespeeld dient te zijn.